Thursday, August 20, 2009

Galapagose erilisusest


Miks Galapagos kuulsaks sai?

Galapasose tegi kuulsaks Darwin, kes oma viie aastaseks veninud maaimareisist 5 nädalat Galapagosel veetis. Esimesena jõudis ta San Cristobali saarele ja oli pettunud nähes enda ees laiutavaid laavatippe. Kokkuvõttes võttis ta erinevatelt saartelt, mida on kokku 19, kaasa linde ja muid loomi ning uuris neid. Parast mitukümmend aastat kestnud evolutsiooniteooria arendamist, mainis ta põgusalt Galapagose osatähtsust selles. Darwin oli esimene inimene, kes pani läänemaailma kahtlema jumala loomisvõime üle.
Miks Galapagose loomad hirmuta ringi käivad ja kilpkonnad suured on?
Galapagosel ei ole kiskjaid, kes teistes loomades hirmutunnet ärasöömise ees tekitaks. Kilpkonnad on suured, sest ärasööjad loomad ei takistanud nende arengut.
Miks Galapagosel ei ole kiskjaid? Sellepärast, et mööda merd ei osanud nad nii kaugele ujuda. Galapagos asub maismaast peaaegu 1000 km kaugusel.
Mööda õhuteid lendasid linnud, nende jalgade küljes oleva muda sees väikesed putukad ja taimeseemned, kilpkonnad ja kalad ujusid ise kohale ning taimehakatised ulpisid mandrilt ookeani suubuvate jõgedesse kukkunud puutükkide kaudu saarteni.
4. Inimtegevuse mõju Galapagosele?
Praegu ohustavad kohalikke liike, lõhkudes nende pesades olevaid mune, laevadega tulnud rotid ja koduloomad: sead, koerad, kassid. Lisaks aastate eest tapsid meremehed tohututes kogustes kilpkonnasid nende liha ja rasva pärast.
Linnade ja turisminduse areng ei ole tegelikult ülisuur probleem, kui piiratakse turistimasse kahe lennukitäiega päevas ja linnapiire ei saa suurendada altkäemaksu andes.
Galapagos tekitab ennast ise juurde vulkaanipursete kaudu ja samal ajal vajuvad osad saared vee alla.

No comments:

Post a Comment